Unde poti face streaming fara sa ai probleme ca DJ ?

5 lucruri pe care le poți face ca DJ în perioada crizei Covid 19
aprilie 28, 2020
Mixmasters Live
octombrie 23, 2020
Show all

Unde poti face streaming fara sa ai probleme ca DJ ?

Primim multe intrebari despre livestream in ultima perioada atat de la DJ incepatori cat si practicanti care isi doresc sa faca livestream pe platformele sociale, prin urmare ne-am hotarat sa iti prezentam unde anume poti face streaming in siguranta, fara ca setul tau sa fie dat jos fiind invocate legile referitoare la drepturile de autor.

Inainte de a enumera totusi niste solutii, vom merge la baza problemei si vom explica pe scurt de ce seturile voastre sunt oprite sau sterse din platformele sociale.

Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Fiecare artist/label care lanseaza o piesa, detine sau poate detine prin inregistrarea piesei respective, drepturile de autor asupra acesteia. Asta inseamna ca opera ii apartine sau si-a adus aportul in cadrul unei opere muzicale asupra careia va avea drepturi de autor. Dar ce inseamna mai pe romaneste acest lucru ? Faptul ca piesa ii apartine si are dreptul de a decide daca piesa poate fi folosita in scop comercial sau non comercial, daca cel ce o reda poate incasa venituri sau toate veniturile ii apartin si de asemenea daca permite distribuirea ei in mod gratuit sau hotaraste sau o lanseze in magazine spre vanzare, etc.

Mai multe detalii despre legea privind dreptul de autor si drepturi conexe puteti citi aici : LEGEA NR 8/1996

Acum ca stim cateva detalii despre legea dreptului de autor, vom discuta despre posibilitatea noastra ca DJ sa folosim diferite opere. Faptul ca ati cumparat piesa respectiva sau ca detineti chiar si licentele de difuzare in mod legal de la UPFR/ADJPR/ETC nu va permite sa distribuiti si pe internet (streaming in cazul discutiei actuale) una sau mai multe opere muzicale. Cel mai bine pentru a obtine acest drept este sa contactati direct artistul/labelul pentru o intelegere.

Unde poti face streaming fara sa ai probleme ca DJ ?

Exista totusi cateva platforme unde poti face streaming fara sa ai probleme sau cel putin fara sa ai seturile date jos si anume:

Mixcloud

Mixcloud a introdus recent posibilitatea de a face live stream direct din platforma lor, folosind un server si o cheie de autentificare. Pentru a face stream vei avea nevoie si de un program de streaming (exemplu: OBS) si cateva minute pentru configurarea streamului. Optiunea este inclusa in conturile PRO de pe Mixcloud (3 luni gratuit in perioada de pandemie) si te ajuta sa faci streaming in mod legal, Mixcloud platind drepturile de autor celor ce le detin.

Mixcloud este singura platforma dedicata DJ-ilor unde acestia isi pot atat incarca seturile cat si care ofera posibilitatea la momentul actual de a face streaming fara a avea probleme cu drepturile de autor.

Twitch

Twitch a fost gandit la baza ca o platforma dedicata gamerilor din intreaga lume si este detinuta de Amazon. Intre timp aceasta si-a extins categoriile din portofoliu, oferind astfel si o sectiune dedicata artei/muzicii unde artistii pot face streaming. In prezent nu putem spune ca Twitch permite 100% difuzarea unui stream fara probleme, in schimb nu iti vor da setul jos cat timp esti live. Vei primi doar mute pe piesele folosite ce sunt cu probleme dupa ce streamul se va incheia si iti va ramane inregistrarea acestuia. Astfel, putem spune ca poti difuza fara probleme muzica, dar nu vei putea stoca integral setul pe platforma lor pentru a fi vizualizat ulterior.

Unde nu iti recomandam sa faci streaming ?

  • Facebook – Cea mai populara platforma de social media nu permite difuzarea operelor inregistrare fara acordul labelurilor, folosind un sistem de tip Content ID ce scaneaza in timp real atat live-urile cat si clipurile incarcate. Astfel, exista foarte marea posibilitate ca livestreamul tau sa fie blocat in timpul actului artistic.
  • Youtube – Cea mai populara platforma social media dedicata videoclipurilor foloseste un sistem de tip Content ID asemanator ca cel mentionat mai devreme si nu permite streamingul live sau incarcarea seturilor in cazul in care piesele folosite sunt in baza lor de date marcate ca si purtatoare de drepturi de autor. Totusi, daca canalul tau de Youtube este adaugat intr-un whitelist de catre artist/label, content id nu va aplica sanctiuni in timp ce faci live sau incarci piese/seturi
  • Soundcloud – Cu toate ca Soundcloud este folosit de foarte multi artisti si DJ din intreaga lume, platforma are aceleasi reguli precum cele doua platforme sociale mentionate anterior. Asadar iti sugeram sa nu incarci seturi ce contin drepturi de autor

Daca vrei sa afli toate detaliile despre drepturile de autor si cum te vizeaza in mod direct acestea in activitatea de DJ, te asteptam la cursurile DJ HIGH WAY . Vei putea afla raspunsurile la intrebarile tale direct de la autoritatile competente.

 

0